Nedsunket forfod

Nedsunket forfod:
Ved nedsunket forfod er det fodens lange mellemfods knogler der synker ned. Ved normal stilling danner foden en bue på tværs af forfoden som er medvirkende til at vi får en stødabsorberende og dynamisk gang. Når forfoden synker ned bliver afsættet hårdt og ufleksibelt med flere komplikationer til følge, idet vi går direkte på vores ledhoveder.

Komplikationer:
Hudens reaktion på tryk fra knoglehovederne gør, at den fortykker sig og kan i værste fald danne en tyk plade af hård hud. Dette kan under ledhovederne danne ligtorne. Disse kan føles som man går på en sten eller nål og kan være yderst smertefulde.

Fodens muskler, der er en forlængelse af musklerne i underbenet, forlænges og kan ikke opretholde fodens bue. Dette kan medføre overanstrengelse og kan føles som en sviende fornemmelse eller træthed forrest på skinnebenet ved løb og gang. Samtidigt trækker musklerne forgæves for at få fodbuen op på plads. Herved kan hammertæer opstå, idet der trækkes i senerne der hæfter fast yderst på tæerne. Når den naturlige stødabsorbering mindskes bliver gangen mere ufleksibel hvilket gør at vi griber fat i underlaget med tæerne. Herved kan der opstå hård hud på spidsen af tæerne, fortykkede og nedgroede negle.

Årsager:

  • Graviditet! Kroppen frigiver hormoner for blødgøre bruskskive og forberede bækkenet til fødsel. Disse hormoner blødgører også kroppens andre led og den forhøjede graviditetsvægt øger trykket på forfoden som synker ned.
  • Overvægt 
  • Tungt arbejde 
  • Brug af høje sko 
  • Brug af sko med hård sål (eks. træsko) er ligeledes årsagsgivere.

Behandling og forebyggelse:

  • Fodbehandling, her fjernes hård hud og ligtorne.
  • Fodøvelser, her styrkes muskulaturen således at fodens muskler styrkes og fleksibilitet øges.
  • Fodindlæg individuelt tilpassede, her genskabes fodens naturlige buer. Der skabes vægtbæring på hele foden idet alle fejlstillinger rettes op. Muskler og sener arbejder herefter hensigtsmæssigt og alle komplikationer mindskes.